УКАЖУВАЊЕ

Со оглед на новонастанатата состојба со ширењето на корона вирусот (Ковид- 19), во ЈЗУ Општа болница–Охрид се превземаат следните мерки:

Датум: 14/03/2020    Симни PDF

                                         

                                             УКАЖУВАЊЕ

 

Со оглед на новонастанатата состојба со ширењето на корона вирусот (Ковид- 19), во ЈЗУ Општа болница–Охрид се превземаат следните мерки:

 • се бара од матичните лекари да ги намалат упатите према болницата со тријажа према итните случаи, намалување на упатите за користење хронична терапија, лабораториските упати и упати за други дијагностики кои не се од итност
 • се препорачува ограничување прием на пациенти во амбулантите упатени со приоритетни упати, освен за пациенти со крајна итност,
 • се препорачува во амбулантите пациентите да не доаѓаат со „придружници“ и истите да не се задржуваат пред чекалните и шалтерите,
 • се апелира до пациентите кои имаат закажано термин, преку системот „Мој термин“, истиот да го почитуваат, како не би се појавиле гужви пред амбулантите
 • се одложуваат здравствени интервенции, кои не се многу итни
 • сите пациенти да пополнат „Изјава“ за претходно патување во ризичните региони кои се зафатени со вирусот Ковид – 19
 • пред секоја амбуланта на располагање има алкохол за дезинфекција на рацете и истата задолжително треба да ја изврши секој пациент пред да влезе во амбуланта
 • пациентите со симптоми на грип (кивање, кашлање, течење на нос, температура), да останат дома и да направат телефонска консулатција со матичниот лекар па да постапат по дадените напаствија.                                                                                                                       

 

                                                                                                                   ЈЗУ Општа Болница –Охрид

Контакт

 • Адреса

  Ул. Сирма Војвода бр. 1
  Охрид 6000, Република Македонија


 • Телефон

  logo +389 46 267 267


 • Социјални мрежи